Vi skulle vilja använda statistikkakor i syfte att löpande förbättra webbplatsen. Godkänner du det? Du kan när som helst ändra ditt val.

Är du äldre och bosatt i Västerviks centralort? Upptäck det nya matlådekonceptet - Komplådan!

2024-05-03

Just nu testar vi ett nytt alternativ av matlåda som vi kallar komplådan. Det är en kyld matlåda som levereras hem till dig av personal från hemtjänsten. Lådan innehåller kött, fisk, fågel eller vegetariskt protein samt varm eller kall sås och grönsaker. Du lagar sedan klart måltiden själv genom att koka potatis, ris eller pasta som du handlat hem själv. 

Att få god och näringsriktig mat är en viktig del av vardagen. Du som är äldre kan ansöka om hjälp med att få mat levererad hem till dig. Just nu testar vi Komplådan i Västerviks centralort som alternativ till den kylda matlådan från Sodexo. Vår förhoppning är att så småningom kunna erbjuda Komplådan som alternativ i hela kommunen. 

Du har levt ett helt liv, du har lagat din egen mat, du vet hur det doftar av nykokt potatis. Med komplådan får du till exempel köttbullar med gräddsås levererade hem till dig, lagad av kockarna från grunden i Vapengränds restaurang. Sen har du själv handlat hem lingonsylt och potatis som du kokar hemma. Det är hemskt mycket godare att få nylagad mat på det sättet än att enbart köra in en matlåda i micron. Det är värdeskapande, berättar Vivi-Ann Blomqvist, projektledare för Komplådan.

Vivi-Ann förklarar att Komplådan inte bara erbjuder en god och bekväm måltidslösning utan också är en del av det salutogena arbetssättet som präglar vår omsorg i Västerviks kommun. Genom att uppmuntra till att själv handla hem och tillaga tillbehören, antingen själv eller med hjälp av vår hemtjänst, fokuserar vi på det som fungerar och det du fortfarande kan göra självständigt. Detta i sin tur ökar livskvaliteten och ger dig möjligheten att fortsätta njuta av måltider med kärlek och omsorg.

Komplådan kostar 60 kronor per portion. För att få hemleverans av matlådor så ansöker du om det hos utredningsenheten för äldre och funktionsnedsatta som utreder ditt behov. Behöver du hjälp med att värma maten? Då kan du också ansöka om att få hjälp med det. 

Läs mer om hemleverans av mat för äldre

Sidan senast granskad den 3 maj 2024